Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ! Όλοι στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα!

FacebookTwitterGoogle+Share

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, 

Η μέρα που σηματοδοτεί τον αγώνα της εργατικής τάξης για διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, η μέρα που αποτελεί τον φάρο της ταξικής πάλης, δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε εορταστική αργία, όσες προσπάθειες κι αν κάνει η κυβέρνηση. 

Από το Σικάγο του 1886 και την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, το αίτημα για το 8ωρο αποτελούσε ώριμη ανάγκη της εργατικής τάξης και βρισκόμαστε σήμερα το 2024 αντιμέτωποι με τις οδηγίες της ΕΕ και τους αντεργατικούς νόμους που έχουν περάσει όλες οι κυβερνήσεις, να έχει γίνει ο εργάσιμος χρόνος λάστιχο, να έχει καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ημερη και η 7ημερη δουλειά, η δουλειά μέχρι τελικής πτώσης! 

Από τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, με την εικόνα της μαυροφορεμένης μάνας πάνω από τον δολοφονημένο γιο της, απεργό Τάσο Τούση, που ενέπνευσε τον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον Επιτάφιο, έως την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών το 1944 στην Καισαριανή, η μέρα της Πρωτομαγιάς στέλνει πάντα το ελπιδοφόρο μήνυμα των αγώνων, της τεράστιας δύναμης που έχει η οργανωμένη πάλη και φωτίζει το δρόμο της προοπτικής ενάντια στην εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά.  

Η μέρα της εκτέλεσης των 200 στην Καισαριανή δεν επιλέχθηκε τυχαία, ούτε και τα θύματα αυτής της ναζιστικής θηριωδίας. Ήταν οι πρωτοπόροι αγωνιστές του εργατικού κινήματος, ήταν δοκιμασμένα στελέχη που είχαν ήδη συγκρουστεί με τον κόσμο των εκμεταλλευτών μας και είχαν ήδη χτυπηθεί ανελέητα από το αστικό κράτος, πριν χτυπηθούν από το βόλι του κατακτητή. 

Για το Συνδικάτο μας η μαζική αυτή εκτέλεση του ανθού της εργατικής τάξης, που έβαψε πιο κόκκινη, την έτσι κι αλλιώς κόκκινη Πρωτομαγιά, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί στην λίστα των αθανάτων περιλαμβάνονται τα ονόματα 3 εκπροσώπων του κλάδου μας, του Γιώργου Αϊβατζίδη, μάγειρα, του Κώστα Παπανδρέου, σερβιτόρου και του Μήτσου Πολύδωρου γραμματέα του Σωματείου σερβιτόρων. Από αυτούς εμπνεόμαστε και παίρνουμε δύναμη από τη θυσία τους για να συνεχίσουμε τους αγώνες μας. 

Η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολεμικών συγκρούσεων, δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια του λαού μας, ο οποίος ήδη πληρώνει το βαρύ τίμημα της ακρίβειας, της υπερφορολόγησης, των μειωμένων μισθών και των τσακισμένων δικαιωμάτων. Με πίστη στο δίκιο του αγώνα μας στεκόμαστε για άλλη μια φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας, μαζί δηλαδή με τους λαούς και παλεύουμε καθημερινά για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. 

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου καταγράφουν κέρδη ρεκόρ και εμείς οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και την εστίαση  αναγκαζόμαστε να ζούμε με μισθούς που βρίσκονται στα επίπεδα του 2011, να εργαζόμαστε σε όλο και χειρότερες συνθήκες, με όρους ομηρίας συμβάσεων και καθεστώς πλέον την εργολαβική απασχόληση. Ο χορός των εκατομμυρίων στον τουρισμό καλά κρατεί και εμείς βλέπουμε προκλητικά να νοικιάζουν δωμάτια με ημερήσια τιμή που ξεπερνά τους μισθούς μας, να πουλάνε μια σαλάτα σε τιμή που ξεπερνά το μεροκάματο μας και ταυτόχρονα να κλαψουρίζουν ότι δεν βρίσκουν προσωπικό!  

Η μάχη ενάντια στις  άθλιες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής που επικρατούν πίσω από τη βιτρίνα του τουριστικού θαύματος είναι αυτή που δικαιώνει και το μήνυμα της Πρωτομαγιάς. 

Αυξήσεις στους μισθούς – Δουλειά με δικαιώματα – Ζωή με αξιοπρέπεια  

  • Τέλος στην ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου 
  • Τέλος στο σύγχρονο δουλεμπόριο των εργολαβικών 
  • Τέλος στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας 
  • 8ωρο – 5ημερο – 40ωρο με 2 ημέρες ανάπαυσης συνεχόμενες 
  • Καθορισμός καθηκόντων κάθε ειδικότητας 
  • Ελάχιστη σύνθεση προσωπικού 
  • Ανώτατο όριο δωματίων ανά καμαριέρα 
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας 
  • Επανένταξη όλων των ειδικοτήτων στα ΒΑΕ 
  • Μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης 
  • Επαναφορά του Εφάπαξ Ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία 

Βάζουμε μπροστά τις ζωές μας και όχι τα κέρδη των λίγων!

Δεν συμβιβαζόμαστε και επιλέγουμε σήμερα  τη δύναμη του αγώνα με την ιστορική παρακαταθήκη των νεκρών μας να μας διαπαιδαγωγεί, να μας εμψυχώνει και να προαναγγέλλει τους μελλοντικούς μεγάλους αγώνες μας και τις μεγάλες νίκες μας.  

Η Κεντρική Διοίκηση